Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hideg paprika-paradicsom leves



Hozzávalók:

- 4 piros húsú paprika (ősszel pritaminpaprika),
- 30 dkg paradicsom,
- 8 dl joghurt,
- 1 fej hagyma,
- néhány csepp Tabasco-mártás,
- só,
- bors,
- néhány zellerlevél

A hagymát megtisztítjuk, de egészben hagyjuk. Tepsibe helyezzük a piros húsú paprikával együtt. Sütőben addig sütjük, amíg a héja megfeketedik. A paprikát nylonzacskóba csomagoljuk, pár percig hűlni hagyjuk, így a héja könnyedén lehúzható. A magházat kiemeljük, a paprika húsát turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a puha hagymát, a lehéjazott paradicsomot. Összeturmixoljuk. Felöntjük a joghurttal. Sóval, borssal, néhány csepp Tabasco-mártással ízesítjük. További 2 percig turmixoljuk. Jégbe hűtve, levesként kínáljuk. Zellerlevéllel díszítjük.

 

Magos-burgonyás pogácsa




Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
- 25 dkg burgonya
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj/ margarin
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 10 dkg tisztított napraforgómag
- 1 tojás a kenéshez

Előkészítés: A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük, majd leszűrjük, meghámozzuk, és azonnal forrón burgonyanyomón áttörjük. Hagyjuk kihűlni.

Elkészítés: A kihűlt burgonyához szitáljuk a lisztet, beletördeljük a vajat/margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, 1 teáskanál sót, a napraforgómag 3/4 részét, és jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a hűtőből, kissé kinyújtjuk, majd kétszer-háromszor összehajtogatjuk, mint a vajas tésztát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, késsel kissé bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék napraforgómaggal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük. Melegen vagy langyosan kínáljuk, mert így az igazán finom.

Megjegyzés:
A napraforgómagot helyettesíthetjük tökmaggal, pisztáciával, de ezeket késsel vágjuk durvára, mielőtt a tésztába kevernénk.

Erőleves halgombócokkal



Hozzávalók:

- erőleves
- néhány tengeri halfilé
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt

Elkészítés: A tengeri halfilét apróra vágjuk, hozzáreszelünk egy kis fej hagymát, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd 1 kanál liszttel összegyúrjuk. Az erőlevest felforraljuk, a halas masszából gombócokat formázunk, majd a levesbe dobjuk. Tálaláskor petrezselyemmel vagy felaprított snidlinggel tálaljuk.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.