Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Diós keksz



Közeleg a karácsony, így érdemes minél előbb elkezden a receptgyűjtést az ünnepekre.

Hozzávalók:

- 25 dkg finomliszt
- 1-1 késhegynyi sütőpor és só
- 25 dkg cukor
- 25 dkg finomra darált dió
- 10 dkg durvára vágott dió
- 2 db tojás
- 20 dkg margarin
- 20 dkg étcsokoládé

A tepsi kikenéséhez:
- zsír
- liszt

Elkészítés: A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük, majd a cukorral, a dióval, a tojásokkal és a szobahőmérsékletű margarinnal összegyúrjuk. A csokoládét 3-4 milliméteres kockára vágjuk, és egy-két mozdulattal a tésztába keverjük. Dió nagyságú gömböket formálunk belőle, ezekből 5x4-et kizsírozott, meglisztezett tepsibe rakosgatunk. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 fokon) kb. 10 percig sütjük, ezalatt szétterülve megsülnek.

A sütőből kivéve a kekszeket a helyükről elmozdítjuk, nehogy leragadjanak. A többi tésztát ugyanígy megsütjük. Száraz helyen sokáig eláll.

 

Forralt bor



A forró bor gőze, a párában gomolygó fűszerillat egyszerre idézi fel a nyarat, az őszt, de éppúgy a szőlőskertek csöndjét, a hamvas fürtök zamatát, akárcsak az épp elmúlt ünnep áhítatát és a karácsonyi mézes süteményt. Ha megesne a csoda, hogy marad néhány korty ebből a szívet-lelket melengető italból, ne hagyjuk kárba veszni, leheljünk bele új életet, új ízeket.


Hozzávalók:

  • 1 liter fehér- vagy vörösbor
  • 10-12 szem kockacukor
  • csipetnyi szegfűszeg
  • 4-5 rúd fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • dió, mazsola



  • Elkészítése:

    Dobjunk mindent egy lábosba, melegítsük fel max. 50 fokra (forralni tilos, mert az alkohol elillan) majd hagyjuk állni egy darabig, hadd barátkozzanak össze az ízek. Nem szükséges leszűrnünk. Sőt! Dobáljunk diót és mazsolát a poharak aljára - nem fogjuk megbánni.

    Tipp: fehérbor esetén narancslével, vörösbor esetén citrommal ízesíthetünk.

    Indiai fűszeres tea



    Hozzávalók 2 csésze teához:
    - 2 filter feketetea
    - 2 dl víz
    - 4 dl tej
    - 5 szem szegfűszeg
    - 3 szem zöld kardamom mag
    - 1 evőkanál friss reszelt gyömbér
    - cukor ízlés szerint

    Elkészítés:
    A vízbe beleteszem a teát, szegfűszeg gombját szétmorzsolva - a többi részét egészben, a zöld kardamomot és a reszelt gyömbért. 3 percig forralom, majd hozzáadom a tejet és a cukrot. Így kis lángon még 3 percig forralom.

     

    Hozzászólások

    Hozzászólás megtekintése

    Hozzászólások megtekintése

    Nincs új bejegyzés.