Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Borsós tál



Hozzávalók

-1 kg zöldborsó,
- 30 dkg mirelit kukorica,
- 30 dkg zöldbab,
- 2 paradicsom,
- 1 zöldségerőleveskocka,
- 1 fej hagyma,
- olaj,
- só,
- bors,
- petrezselyem

A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk és sós gőzben előfőzzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a kifejtett zöldborsót, a fagyasztott kukoricát. Zöldségerőleveskockával ízesített vízzel felengedve 10 percig pároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot és puhára pároljuk. Frissen vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

Diófánk



Hozzávalók:

-4 tojás,
- 30 dkg cukor,
- 20 dkg darált dió,
- 10 dkg margarin,
- 1 cs. vaníliás cukor


Elkészítése: Három tojás habjához hozzákeverünk 15 dkg darált diót és 20 dkg cukrot. Diónyi halmokat teszünk a tepsibe, és forró sütőben rövid ideig
sütjük.
Krém: 1 egész tojást, 3 tojás sárgáját, 5 dkg diót, 10 dkg cukorral sűrűre főzünk. Ha kihűlt, 10 dkg margarinnal, vaníliás
cukorral habosra keverjük, és a fánkokat kettesével összeragasztjuk.

 

Csuka tormamártással



Hozzávalók 4 személyre:
- 1 szép nagy csuka (vagy kilónyi fehér húsú tengeri hal),
- 1 kávéskanál cukor
- 1 babérlevél
- néhány szem fekete bors
- néhány szem szegfűbors
- A tormamártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 1 kisebb szál friss torma (1 evőkanál reszelt torma)

Előkészítés: A csukát gondosan megtisztítjuk. A friss tormát meghámozzuk, lereszeljük.

Elkészítés: A halat egészben, a fejével együtt, annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. A főzőlébe beletesszük a cukrot, a babérlevelet, a borsot, a szegfűborsot, és literenként 2 kávéskanálnyi sót adunk hozzá. A halat - forrástól számítva - lassú tűzön 5 percig főzzük. Mikor megfőtt, kiemeljük (a főzőlevet nem öntjük ki), megtisztítjuk a szálkáktól, apró darabokra vágjuk, és melegen tartjuk. A főzőlevet átszűrjük.

A tormamártás
Felforrósítjuk a vajat, világosra pirítjuk benne a lisztet, és felöntjük 1/2 l halfőzőlével (vagy ugyanennyi húslevessel, kockából). A reszelt tormával és ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A haldarabokat tálalóedénybe tesszük, és mártással leöntve tálaljuk. Párolt rizst vagy petrezselymes burgonyát kínálhatunk hozzá.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.